Olej z awokado – naturalne bogactwo

Awokado to owoc znany zarówno w kosmetyce i medycynie naturalnej, jak i szeroko stosowany w sztuce kulinarnej. Jego cenne właściwości można znaleźć również w tłoczonym na zimno oleju, który powinien stać się składnikiem zdrowej, urozmaiconej diety. 

Olej z awokado powstaje z owocu znanego również jako: maślany owoc, smaczliwka czy gruszka awokado. To świetny  składnik zdrowej diety – zarówno w postaci surowej, jak też w oleju. To także owoc uznany jako kosmetyk i produkt medycyny naturalnej (wcale nie gorszy od specyfików kupionych w drogeriach), mający również szerokie zastosowanie w kulinariach. Olej wyciskany na zimno z owoców nie traci swoich cennych walorów.

Często słyszy się, że oleju z awokado powinniśmy unikać, bo „jest tłusty”. To błąd! Jak się okazuje tłuszcze w nim zawarte to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a o ich zaletach mówi się wiele dobrego. Stare stereotypy na temat odchudzania głoszą, że pierwszym krokiem w zastosowaniu dobrej diety powinno być pozbycie się tłuszczów. Ale uwaga, nie wszystkich! Dietetycy policzyli, że dobra dieta odchudzająca powinna zawierać 30 procent energii pochodzącej właśnie z tłuszczów. To nie tak mało. Ba! Można nawet śmiało stwierdzić, że dobry tłuszcz wspomaga odchudzanie, bo syci, dostarcza cennych wartości odżywczych i podnosi odporność. Dlaczego by nie zastosować go w swoim menu? To, czy tłuszcz stanie się Twoim sprzymierzeńcem, czy wrogiem, zależy przecież wyłącznie do Ciebie i Twoich wyborów. „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – jak powiedział Hipokrates.

Co zawiera olej z awokado:

  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT),
  • witaminy: B,A, E, H, K, PP,
  • fosfolipidy (będące składnikiem błon komórkowych),
  • magnez (redukujący objawy stresu oraz przyczyniający się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomagający w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego),
  • żelazo (pomagające w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie),
  • miedź (pomagającą w prawidłowym transporcie żelaza i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego).