Olej arachidowy

olej-arachidowy

Dieta

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

Rola tłuszczów w organizmie

Olejowe abc

Olej arachidowy powstaje ze starannie wyselekcjonowanych orzeszków ziemnych.

Olej arachidowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów jednonienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

SKŁADNIKI: olej z prażonych orzechów arachidowych, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.

Wartość odżywcza 100 ml:

 Wartość energetyczna (energia) 3374 kJ/822 kcal
 Tłuszcz, w tym: 91,4 g
    kwasy tłuszczowe nasycone 12,3 g
    kwasy tłuszczowe jednonienasycone 70,8 g
    kwasy tłuszczowe wielonienasycone 8,3 g
 Węglowodany, w tym: 0 g
    cukry 0 g
 Białko 0 g
 Sól 0 g

Pozostałe:

Omega-6 (kwas linolowy)                    8,2 g
Omega-9 (kwas oleinowy)                 68,2 g    

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. W niskiej temperaturze zmienia konsystencję na stałą. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Miejsce pochodzenia: UE.

Stosowanie:

Olej arachidowy charakteryzuje się delikatną, orzechową nutą oraz słodkawym posmakiem, co czyni z niego idealny dodatek do sałatek, surówek, sosów, gotowanych jarzyn, deserów owocowych, lodowych, śmietankowych czy czekoladowych.

Nadaje się doskonale do polewania ryżu z owocami, budyniu, naleśników, racuchów, ciast drożdżowych czy keksów.

Olej można również podawać bezpośrednio na łyżeczce.

Stosować wyłącznie na zimno – nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw.

Kup w oleofarm24.pl

Ocena
użytkowników
4 / 5 (7)

Polecamy

Zdrowie