Olej arganowy

olej-arganowy

Olej arganowy to jeden z najbardziej cenionych olejów na świecie. Olej ten otrzymywany jest w wyniku tłoczenia nasion arganu (Argania spinosa). Drzewo arganowe jest niewielkim, wolno rosnącym, długowiecznym drzewem o sękatym pniu. Drzewo to charakterystyczne jest wyłącznie dla półpustynnych rejonów Maroka.

SKŁADNIKI: olej z prażonych nasion arganu, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.

Wartość energetyczna (energia) 3374 kJ/820 kcal
 Tłuszcz, w tym: 91,2 g
    kwasy tłuszczowe nasycone 17,2 g
    kwasy tłuszczowe jednonienasycone 44,6 g
    kwasy tłuszczowe wielonienasycone 29,4 g
 Węglowodany, w tym: 0 g
    cukry 0 g
 Białko 0 g
 Sól 0 g

Pozostałe:

Omega-6 (kwas linolowy)                  29,2 g
Omega-9 (kwas oleinowy)                 44,1 g

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Kraj pochodzenia: Maroko.

Stosowanie:

Ze względu na wyjątkowo delikatny, słodki smak stosuje się go do sporządzania deserów, zwłaszcza z czekoladą, gdyż doskonale się z nią komponuje. Nadaje potrawom delikatną, orzechową nutę.

 

Kup w oleofarm24.pl

Ocena
użytkowników
5 / 5

Powiązane przepisy

Polecamy

Zdrowie