Tłoczony na zimno

Olej konopny

olej-konopny

Dieta

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

Rola tłuszczów w organizmie

Olejowe abc

Olej tłoczony na zimno z nasion konopi wyróżnia się korzenno-orzechowym smakiem i zapachem. Olej konopny charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) oraz wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

SKŁADNIKI: olej z nasion konopi tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.

Wartość odżywcza 100 ml:

 Wartość energetyczna (energia) 3411 kJ/829 kcal
 Tłuszcz, w tym: 92,2 g
    kwasy tłuszczowe nasycone 9,9 g
    kwasy tłuszczowe jednonienasycone 12,6 g
    kwasy tłuszczowe wielonienasycone 69,7 g
 Węglowodany, w tym: 0 g
    cukry 0 g
 Białko 0 g
 Sól 0 g

 

Pozostałe:
Omega-3 (kwas alfa-linolenowy)      15,5 g
Omega-6 (kwas linolowy)                  51,3 g
Omega-9 (kwas oleinowy)                 11,6 g    

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Miejsce lub kraj pochodzenia: A- UE, B- Kanada.

Stosowanie:

W polskiej kuchni olej konopny jest od dawna znany i stosowany jako dodatek do ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw, surówek i sałatek.

Sprawdzi się także doskonale jako dodatek do dipów, sosów oraz past. Olej można również podawać bezpośrednio na łyżeczce.

Stosować wyłącznie na zimno – nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw.

Kup w oleofarm24.pl

Ocena
użytkowników
4 / 5

Polecamy

Zdrowie