Tłoczony na zimno

Olej krokoszowy

olej-krokoszowy

Dieta

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

Rola tłuszczów w organizmie

Olejowe abc

Olej krokoszowy tłoczony jest na zimno z nasion krokosza barwierskiego. Jest wyśmienitym olejem, znanym już w czasach starożytnych, produkowanym z myślą o dostarczeniu nowych doznań smakowych.

Olej krokoszowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

SKŁADNIKI: olej z nasion krokosza barwierskiego tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.

 Wartość odżywcza 100 ml:  
 Wartość energetyczna (energia) 3400 kJ/827 kcal
 Tłuszcz, w tym: 91,9 g
   Kwasy tłuszczowe nasycone 9,5 g
   Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 12,2 g
   Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 70,2 g
 Węglowodany, w tym: 0 g
   cukry 0 g
 Białko 0 g
 Sól 0 g


Pozostałe:

Omega-6 (kwas linolowy)              69,6 g
Omega-9 (kwas oleinowy)             11,5 g

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Miejsce pochodzenia: A- UE,  B – Australia, 

C – Indie.

Stosowanie:

Olej krokoszowy sprawdza się świetnie jako dodatek do surówek, sałatek, dipów, sosów, past.

Olej można również podawać bezpośrednio na łyżeczce.

Stosować wyłącznie na zimno – nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw.

Kup w oleofarm24.pl

Ocena
użytkowników
3 / 5 (41)

Powiązane przepisy

Polecamy

Zdrowie