Rafinowany

Olej
ryżowy

olej-ryzowy

Dieta

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

Rola tłuszczów w organizmie

Olejowe abc

Olej ryżowy otrzymywany jest z otrąb ryżowych i wyróżnia się delikatnym, żółtym kolorem oraz neutralnym smakiem i zapachem. Jest powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej. Doskonale nadaje się do smażenia, gdyż w małym stopniu wchłaniany jest przez potrawy na nim przygotowane. Dzięki temu dania zachowują swój oryginalny smak i mają niższą kaloryczność.

 

Wartość odżywcza 100 ml:

 Wartość energetyczna (energia) 3396 kJ/822 kcal
 Tłuszcz, w tym: 91,4 g
    kwasy tłuszczowe nasycone 18,9 g
    kwasy tłuszczowe jednonienasycone 41,4 g
    kwasy tłuszczowe wielonienasycone 31,1 g
 Węglowodany, w tym: 0 g
    cukry 0 g
 Białko 0 g
 Sól 0 g

 

Pozostałe:
Omega-6 (kwas linolowy)              30 g
Omega-9 (kwas oleinowy)           40,1 g    

UWAGA! Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Stosowanie:

Olej ryżowy nadaje się nie tylko do smażenia. Można go stosować również na zimno, jako dodatek do sałatek, surówek oraz wszelkiego rodzaju sosów i dressingów.

Kup w oleofarm24.pl

Ocena
użytkowników
4 / 5 (9)

Polecamy

Zdrowie