Tłoczony na zimno

Olej rzepakowy

olej-rzepakowy

Dieta

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

Rola tłuszczów w organizmie

Olejowe abc

Nasz olej powstaje ze starannie wyselekcjonowanych odmian rzepaku metodą tłoczenia na zimno. Dzięki temu posiada delikatny aromat i wyrazisty, lekko ziołowy smak.

 

Wartość odżywcza 100 ml:

 
Wartość energetyczna (energia) 3378 kJ/821 kcal
Tłuszcz, w tym: 91,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 6,4 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 60,1 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 24,8 g
Węglowodany, w tym: 0 g
cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g


Pozostałe:

Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) 7,9 g
Omega-6 (kwas linolowy)           16,8 g
Omega-9 (kwas oleinowy)          55,8 g

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Stosowanie:

Wyjątkowe walory oleju rzepakowego czynią go doskonałym dodatkiem do surówek z kiszonej kapusty, sałatek greckich, dipów, sosów i past.

Olej można również podawać bezpośrednio na łyżeczce.

Stosować wyłącznie na zimno – nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to gwałtowne utlenienie NNKT i utratę wartości odżywczych. 

Kup w oleofarm24.pl

Ocena
użytkowników
4 / 5 (5)

Polecamy

Zdrowie