Tłoczony na zimno

Olej sezamowy

olej-sezamowy

Dieta

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

Rola tłuszczów w organizmie

Olejowe abc

Olej sezamowy otrzymywany jest ze starannie wyselekcjonowanych prażonych nasion sezamu. Posiada bogate walory aromatyczne i smakowe. Ze względu na charakterystyczny ostry smak i intensywny zapach jest jednym z podstawowych składników dań kuchni azjatyckiej. Olej sezamowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

SKŁADNIKI: nierafinowany olej z prażonych nasion sezamu, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.

Wartość odżywcza 100 ml:

 Wartość energetyczna (energia) 3396 kJ/826 kcal
 Tłuszcz, w tym: 91,8 g
    kwasy tłuszczowe nasycone 14,2 g
    kwasy tłuszczowe jednonienasycone 38,2 g
    kwasy tłuszczowe wielonienasycone 39,4 g
 Węglowodany, w tym: 0 g
    cukry 0 g
 Białko 0 g
 Sól 0 g

 Pozostałe:

Omega-6 (kwas linolowy)              38,8 g
Omega-9 (kwas oleinowy)                 37 g

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Kraj pochodzenia: Meksyk.

Stosowanie:

Olej sezamowy sprawdza się nie tylko w kuchni azjatyckiej. Idealnie nadaje się również do surówek, sałatek, sosów oraz dipów. Będzie także doskonałym składnikiem marynat do mięsa drobiowego i wieprzowego.

Olej można również podawać bezpośrednio na łyżeczce.

Stosować wyłącznie na zimno – nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to gwałtowne utlenienie NNKT i utratę wartości odżywczych. 

Kup w oleofarm24.pl

Ocena
użytkowników
4 / 5 (11)

Polecamy

Zdrowie