Tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy

olej-slonecznikowy

Dieta

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

Rola tłuszczów w organizmie

Olejowe abc

Nasiona słonecznika były znane i cenione już przez Inków i Azteków. To właśnie z nich, metodą tłoczenia na zimno, pozyskiwany jest nasz olej, który posiada charakterystyczny dla nasion słonecznika łagodny, lekko orzechowy smak.

 

Wartość odżywcza 100 ml:

 Wartość energetyczna (energia) 3374 kJ/820 kcal
 Tłuszcz, w tym: 91,2 g
    kwasy tłuszczowe nasycone 6,6 g
    kwasy tłuszczowe jednonienasycone 80,9 g
    kwasy tłuszczowe wielonienasycone 3,7 g
 Węglowodany, w tym: 0 g
    cukry 0 g
 Białko 0 g
 Sól 0 g

 

Pozostałe:
Omega-6 (kwas linolowy)                  3,3 g
Omega-9 (kwas oleinowy)                79,9 g  

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Stosowanie:

Olej jest doskonałym dodatkiem do dań przygotowywanych na zimno oraz surówek z kiszonej kapusty, sałatek, dipów, sosów i past serowych.

Olej można również podawać bezpośrednio na łyżeczce.

Stosować wyłącznie na zimno – nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to gwałtowne utlenienie NNKT i utratę wartości odżywczych. 

Kup w oleofarm24.pl

Ocena
użytkowników
5 / 5 (2)

Powiązane przepisy

Polecamy

Zdrowie