Tłoczony na zimno

Olej
z awokado

olej-z-awokado

Dieta

Olej z awokado – naturalne bogactwo

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

Rola tłuszczów w organizmie

Olejowe abc

W niektórych krajach owoc awokado jest nazywany „owocem maślanym”, ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Nasz olej otrzymywany jest z najdorodniejszych owoców metodą tłoczenia na zimno. Kusi nadzwyczaj bogatym aromatem i łagodnym owocowym smakiem.

Olej ten wspaniale podkreśla smak potraw przygotowywanych na zimno, zwłaszcza sałatek, surówek, dipów, sosów i pikantnych past. Olej z awokado charakteryzuje się także wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów jednonienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

SKŁADNIKI: olej z awokado tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.

Wartość odżywcza 100 ml:

 Wartość energetyczna (energia) 3374 kJ/820 kcal
 Tłuszcz, w tym: 91,2 g
    kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
    kwasy tłuszczowe jednonienasycone 63,2 g
    kwasy tłuszczowe wielonienasycone 10 g
 Węglowodany, w tym: 0 g
    cukry 0 g
 Białko 0 g
 Sól 0 g

 

Pozostałe:

Omega-6 (kwas linolowy)                  9,3 g
Omega-9 (kwas oleinowy)                51,2 g  

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad.  Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Miejsce lub kraj pochodzenia:  A-UE, B-Kenia, C- RPA.

 

STOSOWANIE:

W kuchni meksykańskiej olej z awokado jest powszechnie stosowany do potraw na zimno, jako dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów i pikantnych past. Wspaniale podkreśla smak tych potraw oraz dodaje im oryginalnego charakteru.

Olej można również podawać bezpośrednio na łyżeczce.

Stosować wyłącznie na zimno – nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw.

Kup w oleofarm24.pl

Ocena
użytkowników
2 / 5 (29)

Powiązane przepisy

Polecamy

Zdrowie