Tłoczony na zimno

Olej z lnianki

olej-z-lnianki

 

Olej z lnianki, zwany także rydzowym, uzyskiwany jest z nasion lnicznika siewnego metodą tłoczenia na zimno. Ze względu na swój wyrazisty smak polecany jest jako dodatek do surówek, sałatek, pieczywa oraz przygotowywanych na zimno potraw mięsnych i rybnych. Olej z lnianki charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych oraz wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, które należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

SKŁADNIKI: olej z nasion lnicznika siewnego – lnianki tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.

Wartość odżywcza 100 ml:

 Wartość energetyczna (energia) 3404 kJ/828 kcal
 Tłuszcz, w tym:    92 g
    kwasy tłuszczowe nasycone    9,4 g
    kwasy tłuszczowe jednonienasycone    33,4 g
    kwasy tłuszczowe wielonienasycone    49,2 g
 Węglowodany, w tym:    0 g
    cukry    0 g
 Białko    0 g
 Sól    0 g

 


Omega-6
(kwas linolowy) 16,9 g

Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) 29,8 g

 

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Kraj pochodzenia: Polska.

 

KUP W OLEOFARM24.PL

Ocena
użytkowników
5 / 5

Polecamy

Zdrowie