Tłoczony na zimno

Olej
z orzechów włoskich

olej-z-orzechow-wloskich

Dieta

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

Rola tłuszczów w organizmie

Olejowe abc

Olej powstaje ze starannie wyselekcjonowanych orzechów włoskich metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), do których należą kwasy omega-3 i omega-6. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Olej z orzechów włoskich może być stosowany przez dzieci. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfa-linolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolowego (LA). Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
SKŁADNIKI: olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.

Wartość odżywcza 100 ml:

 Wartość energetyczna (energia) 3404 kJ/828 kcal
 Tłuszcz, w tym: 92 g
    kwasy tłuszczowe nasycone 9,4 g
    kwasy tłuszczowe jednonienasycone 17,7 g
    kwasy tłuszczowe wielonienasycone 64,9 g
 Węglowodany, w tym: 0 g
    cukry 0 g
 Białko 0 g
 Sól 0 g

Pozostałe:
Omega-3 (kwas alfa-linolenowy)       10,1 g
Omega-6 (kwas linolowy)                   54,8 g
Omega-9 (kwas oleinowy)                  16,6 g

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Miejsce lub kraj pochodzenia: A- UE, B- USA.

Stosowanie:

Olej z orzechów włoskich jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, naleśników oraz deserów lodowych, śmietankowych, czekoladowych czy do ryżu z owocami. Można polać nim budyń, naleśniki, racuchy, ciasta drożdżowe i keksy.

Olej można również podawać bezpośrednio na łyżeczce.

Stosować wyłącznie na zimno – nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to gwałtowne utlenienie NNKT i utratę wartości odżywczych. 

Kup w oleofarm24.pl

Ocena
użytkowników
4 / 5 (7)

Polecamy

Zdrowie