Tłoczony na zimno

Olej
z pestek dyni

olej-z-pestek-dyni

Dieta

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

Rola tłuszczów w organizmie

Olejowe abc

Olej dyniowy otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Doskonale nadaje się również do przyrządzania deserów. Olej dyniowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

SKŁADNIKI: olej z pestek dyni tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.

Wartość odżywcza 100 ml:

 Wartość energetyczna (energia) 3389 kJ/824 kcal
 Tłuszcz, w tym: 91,6 g
    kwasy tłuszczowe nasycone 17,1 g
    kwasy tłuszczowe jednonienasycone 30,7 g
    kwasy tłuszczowe wielonienasycone 43,8 g
 Węglowodany, w tym: 0 g
    cukry 0 g
 Białko 0 g
 Sól 0 g 

Pozostałe:
Omega-6 (kwas linolowy)                  43,4 g
Omega-9 (kwas oleinowy)                 29,9 g  

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Miejsce pochodzenia: UE.

 

 

STOSOWANIE:

Olej z pestek dyni stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw, sosów, dipów czy past i innych potraw przygotowanych na zimno. Doskonale nadaje się również do przyrządzania deserów.

Olej można również podawać bezpośrednio na łyżeczce.

Stosować wyłącznie na zimno – nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to gwałtowne utlenienie NNKT i utratę wartości odżywczych. 

Kup w oleofarm24.pl

Ocena
użytkowników
3 / 5 (19)

Polecamy

Zdrowie