Tłoczony na zimno

Olej z wiesiołka

olej-z-wiesiolka

Olej z wiesiołka uzyskiwany jest z nasion wiesiołka metodą tłoczenia na zimno. Posiada delikatny smak i zapach. Może być wykorzystywany do sporządzania surówek i sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych podawanych na zimno. Olej z wiesiołka charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy omega-6. Kwasami z rodziny omega-6 są: kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA) zawarte w oleju z wiesiołka. Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

SKŁADNIKI: olej z nasion wiesiołka tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.

Wartość odżywcza 100 ml:

 Wartość energetyczna (energia) 3418 kJ/831 kcal
 Tłuszcz, w tym: 92,4 g
    kwasy tłuszczowe nasycone 7,5 g
    kwasy tłuszczowe jednonienasycone 8,9 g
    kwasy tłuszczowe wielonienasycone 76,0 g
 Węglowodany, w tym: 0 g
    cukry 0 g
 Białko 0 g
 Sól 0 g

 

kwas linolowy (omega-6) 68,4 g

kwas gamma-linolenowy (omega-6) 7,2 g

kwas oleinowy (omega-9) 7,8 g

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad.

Kraj pochodzenia: Polska.

 
Stosowanie:

Olej z wiesiołka stanowi doskonały dodatek do surówek, sałatek,a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych podawanych na zimno.

 

Kup w oleofarm24.pl

Ocena
użytkowników
3 / 5 (11)

Polecamy

Zdrowie