Extra Virgin

Oliwa
z oliwek

oliwa-z-oliwek

Dieta

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

Rola tłuszczów w organizmie

Olejowe abc

Oliwa z oliwek jest bardzo popularna i uwielbiana przez mieszkańców państw z basenu Morza Śródziemnego. Dieta śródziemnomorska obfitująca w świeże warzywa, owoce, ryby oraz oliwę z oliwek jest uznawana za jedną z najzdrowszych diet świata.

Nasza oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia, to najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oliwa ta charakteryzuje się bogatym aromatem i owocowym smakiem.

Oliwa z oliwek charakteryzuje się także wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów jednonienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego tryby życia.

SKŁADNIKI: oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia

Wartość odżywcza 100 ml:

 Wartość energetyczna (energia) 3396 kJ/819 kcal
 Tłuszcz, w tym: 91 g
    kwasy tłuszczowe nasycone 16,2 g
    kwasy tłuszczowe jednonienasycone 63,6 g
    kwasy tłuszczowe wielonienasycone 11,2 g
 Węglowodany, w tym: 0 g
    cukry 0 g
 Białko 0 g
 Sól 0 g

 

Pozostałe:

Omega-6 (kwas linolowy)              10,5 g
Omega-9 (kwas oleinowy)             59,5 g

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. W niskiej temperaturze zmienia konsystencję na stałą. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Kraj pochodzenia: Hiszpania.

Stosowanie:

W diecie śródziemnomorskiej oliwa z oliwek jest powszechnie stosowana do potraw na zimno, sałatek i sosów. Jest wspaniałym dodatkiem do dipów, sosów, past, dań z makaronem, ryżem i owocami morza.

Na oliwie z oliwek można również krótko podsmażać potrawy, maksymalnie do temperatury 180°C. 

Kup w oleofarm24.pl

Ocena
użytkowników
4 / 5 (2)

Polecamy

Zdrowie