Leczo

Jednym ze sposobów na zdrowe i pyszne danie,  jest wiele warzyw w jednym garnku. 

  • 60 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cukinie
  • 3 czerwone papryki
  • 200 g pieczarek
  • 300 g ulubionej kiełbasy
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron Oleofarm
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • szczypta chilli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól,
  • pieprz do smaku
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki). Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, wyciąć białe części i pokroić w paseczki lub kostkę. Pieczarki, umyć, obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić na cienkie plasterki. Do szerokiego garnka z grubym dnem wlać olej, podgrzać, dodać kiełbaskę i smażyć na małym ogniu aż lekko się zrumieni. Kiełbasę wyjąć na talerz. Na reszcie tłuszczu zeszklić cebulę, dodać czosnek, pieczarki i smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać warzywa: paprykę, cukinię i smażyć kolejne 5 minut. Dodać pomidory, koncentrat, przyprawy i gotować 15 minut pod przykryciem. Poprawić pieprzem i solą do smaku. Dodać odłożoną kiełbasę, posypać szczypiorkiem i podać z świeżym pieczywem.

Autor: Sara Mazurkiewicz, http://www.pieczarkamysia.blox.pl

Ocena
użytkowników
0 / 5