Aromatyczna zupa ramen

Oleje świata i aromatyczna zupa ramen zabierają Was w podróż do Japonii. Zupę można przygotowywać na wiele sposobów. My proponujemy z wieprzowiną, ale można np. z tofu w wersji wegetariańskiej. Do gotowego ramenu, dodajemy sekretny składnik kuchni azjatyckiej – olej sezamowy,który nadaje potrawom intensywnego, orientalnego smaku.

 

  • 40 minut
  • Poziom średni

Czego potrzebujesz:

100 g makaronu ramen
1 jajko
100 g polędwiczki wieprzowej
1 drobno posiekana papryczka chili (bez pestek)
1 duży, posiekany w płatki ząbek czosnku
50 groszku cukrowego
garść kiełków fasoli mung
1 obrana marchewka
ok. 400 ml bulionu warzywnego
opcjonalnie: kłącze trawy cytrynowej
kawałek świeżego imbiru
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu rybnego
2 łyżki oleju ryżowego
ok. 1 łyżka oleju sezamowego do smaku
1 łyżka ziaren sezamu do posypania (mix czarny i biały)
1/2 posiekanego pęczka dymki

Przygotowanie:

Marchew pokroić w „zapałkę”. Polędwiczkę oczyścić z błon, pokroić w plastry, a następnie na cienkie paski. Przełożyć do miski, wlać sos sojowy, rybny, posiekaną papryczkę chili, drobno starty lub posiekany imbir (ok. 1 cm) , czosnek, doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Jajka ugotować na półmiękko (włożyć do wrzącej wody i gotować ok. 7 minut). Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do dwóch miseczek przeznaczonych do serwowania dania. Bulion przelać do garnka, dodać kłącze trawy cytrynowej, świeży imbir (3 cm) oraz sos sojowy. Gotować aż bulion nabierze głębszych aromatów.

Na patelni rozgrzać olej ryżowy, przesmażyć krótko marchew, groszek cukrowy oraz kiełki fasoli, przełożyć na makaron, dodać pozostały olej ryżowy, wrzucić zamarynowaną wieprzowinę, przesmażyć. Wieprzowinę ułożyć na makaronie obok warzyw. Na koniec ułożyć jajko przepołowione na pół. Całość posypać świeżą dymką, sezamem oraz olejem sezamowym i podlać przecedzonym bulionem do ok. 3/4 wysokości.

Autor: Beata Śniechowska dla Oleje Świata, http://www.beatasniechowska.pl/

Ocena
użytkowników
5 / 5