Bazyliowe pesto

Zielony sos z bazylii charakteryzuje się wyrazistym smakiem, który doskonale pasuje do makaronu, sałatek i wielu innych dań.

  • 15 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • 1 i 1/2 szklanki liści bazylii
  • 1/3 szklanki Pecorino Romano
  • 3 łyżki oleju z pestek z dyni Oleofarm
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Oleofarm
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 1 łyżki prażonych pestek dyni
  • sól morska do smaku, świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i miksujemy na jednolitą i w miarę gładką masę (powinny jednak zostać wyczuwalne drobinki orzeszków pinii i pestek dyni). Pesto można przygotować w moździerzu (jednak jest to proces troszkę bardziej pracochłonny). Pesto należy przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku.

Autor: Beata Orlik, http://www.kuchniawzieleni.blogspot.com

Ocena
użytkowników
3 / 5 (2)