Chleb kukurydziano-paprykowy

Delikatny chleb o wyrazistym i jednolitym smaku, doskonały jako przekąska. 

  • 60 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron Olefarm
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki maślanki naturalnej
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Dodajemy zmiażdżony czosnek i pokrojoną w drobną kostkę paprykę, następnie smażymy do miękkości i studzimy. Jajka miksujemy z maślanką, dodajemy paprykę z tłuszczem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Całość mieszamy.

Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej tłuszczem. Pieczemy ok.  45minut w 200 stopniach, chleb powinien lekko pęknąć.

Autor: Anna Jankowska, http://www.pokochajgotowanie.blogspot.com

Ocena
użytkowników
0 / 5