Ciasto karobowe z suszonej śliwki i jabłka

Domowe ciasto z dodatkiem suszonej śliwki i jabłka, to doskonały deser po rodzinnym 

  • 90 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • 2 łyżki karobu (lub kakao)
  • 1/2 jabłka pokrojonego w plasterki/kostkę
  • kilka suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron Oleofarm
  • 1 szklanka kefiru lub jogurtu
  • szczypta szafranu (dekoracja)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki cukru brązowego Oleofarm
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do ok. 170 stopni. Mokre składniki szybko wymieszać lub zmiksować z cukrem. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do mokrych składników dosypać suche, pokrojone jabłka i śliwki. Masę przełożyć do keksówki i posypać cynamonem albo szafranem. Piec przez około godzinę.

Autor: Agnieszka Pietrusiak, http://mowia-weki.blogspot.com

Ocena
użytkowników
0 / 5