Domowe pesto ze szpinaku i pietruszki

Wybór pesto na sklepowych półkach jest dość duży, ale zawsze lepiej je zrobić w domu – będzie taniej i zdrowej.

  • 5 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • 2-3 duże garście świeżego szpinaku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki 
  • 1/2 szklanki migdałów (lub innych orzechów), najlepiej wcześniej namoczonych
  • 5 łyżek oleju  z pestek winogron Oleofarm
  • 3 ząbki czosnku  
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • trochę czarnego mielonego pieprzu
  • 1-2 łyżki wody
  • 4-5 łyżek tartego parmezanu (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Szpinak oraz natkę pietruszki umyć. Umieścić wszystkie składniki w blenderze lub robocie kuchennym i zmiksować. Pesto powinno być mocno przyprawione, ponieważ po dodaniu do makaronu złagodnieje. Przechowywać w zamkniętym słoiku, w lodówce.

Autor: Agnieszka Duszyńska , http://www.nietracczasunagotowanie.blogspot.com

Ocena
użytkowników
5 / 5 (1)