Domowy majonez

Z cyklu „zrób to sam”. Pomysł na domowy majonez z olejem lnianym. Olej lniany to źródło kwasów tłuszczowych omega 3, dzięki temu nasz majonez będzie smaczny i zdrowy. 

  • 20 min.
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • 3 żółtka
  • 150 ml oleju rzepakowego Oleofarm
  • 50 ml oleju lnianego Oleofarm
  • 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Żółtka wbijamy do miski i ubijamy trzepaczką, dodając jak najcieńszą strużką olej rzepakowy. Dodajemy musztardę i sok z cytryny dalej ubijając. Solimy i pieprzymy do smaku. Ciągle ubijając wlewamy olej lniany, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Majonez odstawiamy do lodówki.

Autor: Oleje Świata,

Ocena
użytkowników
5 / 5 (3)