Dorsz po grecku

Ryba jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, mających wiele prozdrowotnych właściwości.

  • 1h 15 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • 3 filety z dorsza
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 spora cebula
  • cytryna
  • 1,5 łyżki oleju z pestek dyni Oleofarm
  • kilka goździków
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • mąka do panierki
  • olej ryżowy Oleofarm do smażenia
  • cytryna do podania
  • koperek do posypania

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w plastry, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie podsmażamy wszystko na dobrze rozgrzanym oleju około 5-10 minut. Po tym czasie warzywa przekładamy do garnka, wlewamy bulion oraz dodajemy przyprawy – gałkę, goździki, ziele, liść laurowy. Przykrywamy garnek pokrywką i na małym ogniu gotujemy przez około 40 minut, do czasu aż warzywa zmiękną. Po zdjęciu pokrywki trzymamy na ogniu, aby bulion do końca wyparował. Doprawiamy solą i pieprzem, a po przestygnięciu olejem z pestek dyni. Kiedy warzywa będą gotowe, możemy zająć się rybą. Na mocno rozgrzanym oleju smażymy dorsza obtoczonego w mące, z dwóch stron, aby ładnie się zrumienił. Danie podajemy na zimno.

Autor: Katarzyna Nowakowska, http://www.kuchniabazylii.pl

Ocena
użytkowników
5 / 5 (1)