Dyniowe ratatuj

Pyszny i lekki ratatuj z cukinii, papryki i bakłażana. Duszony w sosie pomidorowym z czosnkiem, ziołami i doprawiany olejem z pestek dyni, który dodaje gotowanym warzywom, nie tylko subtelnej, orzechowej nuty, ale także wyjątkowego aromatu. 

  • 45 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
1 bakłażan
1 cukinia (żółta lub zielona)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 pomidory (sparzone, obrane ze skórki, najlepiej malinówki)
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
olej z pestek winogron do smażenia
świeże zioła: bazylia, rozmaryn, tymianek, lawenda, cząber oraz mięta (lub łyżka suszonych ziół prowansalskich)
olej dyniowy
bagietka
pestki dyni

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego, w którym poddusimy podsmażone warzywa. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Świeże zioła siekamy. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy pomidory w kostkę. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę z czosnkiem i szklimy. Do lekko przesmażonej cebuli dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego oraz połowę posiekanych ziół. Chwilę smażymy, mieszamy, wrzucamy do rondla pomidory, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 15 – 20 minut aż pomidory się rozpadną i powstanie aromatyczny sos. Warzywa myjemy. Bakłażana i cukinie kroimy w kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę.  Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz papryki i smażymy ok. 3-4 minuty, następnie dodajemy cukinie, smażymy razem z paprykami ok. 2 minuty, a na sam koniec przekładamy pokrojonego w kostkę bakłażana i smażymy kolejne 2 minuty. W czasie smażenia możemy dolewać małe ilości oleju. Usmażone warzywa przekładamy bezpośrednio do sosu pomidorowego, doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi, świeżymi ziołami. Bagietkę pokrojoną w kromki i posmarowaną olejem (za pomocą silikonowego pędzelka) opiekamy w piekarniku (z funkcją grill) lub na ryflowanej patelni do grillowania. Opiekamy na złotobrązowy kolor. Ratatuj przekładamy na talerze, polewamy olejem dyniowym, posypujemy lekko podprażonymi pestkami dyni i podajemy z opieczoną bagietką.

Autor: Beata Śniechowska dla Oleje Świata, http://www.beatasniechowska.pl/

Ocena
użytkowników
5 / 5