Guakamole z lnianymi krakersami

Dzięki  Olejom Świata i prostemu przepisowi na guacamole udajemy się w podróż do Meksyku. Kolendra, limonka, awokado – to typowe składniki kuchni meksykańskiej. Guacamole doprawiamy olejem konopnym, który dobrze znany jest także w kuchni polskiej. Olej konopny charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3.

  • 20 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

2 dojrzałe awokado

1 limonka (sok – ok. 2 łyżki)

1 ząbek czosnku

1 szalotka

1 pomidor

sól w młynku

świeżo mielony czarny pieprz

kmin rzymski ziarenka (kumin)

1/2 pęczku kolendry

olej konopny

 

Lniane krakersy:

250 g mąki pszennej

20 g wody

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

50 g oleju z pestek winogron lub ryżowego

30 g siemienia lnianego

1 łyżka cukru

100 ml zimnej wody

1 żółtko rozmieszane z łyżką zimnej wody

Przygotowanie:

Skórę pomidora naciąć, sparzyć we wrzątku, zahartować w zimnej wodzie i pokroić miąższ w kostkę. Szalotkę i czosnek posiekać w kostkę. Kolendrę posiekać.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, łyżką wydrążyć miąższ. Miąższ przełożyć do miski i rozgnieść go widelcem na pastę, dodać sok z limonki, szalotkę, czosnek, pomidora oraz kolendrę i wymieszać. Doprawić do smaku utłuczonym w moździerzu kminem, solą i pieprzem (z młynków) oraz olejem konopnym. Gotowe guakomole wymieszać, posypać kolendrą do dekoracji i odłożyć na ok. 15-20 minut aż smaki się „przegryzą”.

Lniane krakersy:

Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na jak najcieńszy placek. Wycinamy trójkątne krakersy za pomocą ostrego noża. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 st C. Krakersy układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem z wodą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 8-12 minut lub do uzyskania złotego koloru (w zależności od grubości przygotowanego ciasta). Serwujemy z gukamole. 

Autor: Beata Śniechowska dla Oleje Świata, http://www.beatasniechowska.pl/

Ocena
użytkowników
5 / 5 (4)