Kolorowa sałatka z ryżem

Prosta do zrobienia i smaczna sałatka. Idealna na różne, rodzinne spotkania. 

  • 35 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • 1 saszetka ryżu parboiled z dzikim
  • puszka kukurydzy
  • kawałek papryki czerwonej
  • kawałek papryki zielonej
  • 1 fioletowa cebula
  • kawałek wędzonej piersi z kurczaka
  • 5 łyżek oleju ryżowego Oleofarm
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • koperek

Przygotowanie:

Ryż ugotować, odsączyć i skropić 1 łyżeczką soku z cytryny. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Cebulę, papryki i pierś z kurczaka pokroić. Resztę soku z cytryny, olej ryżowy oraz startą skórkę z cytryny wymieszać, dodać sól, pieprz i cukier. Wszystko razem wymieszać,  dodając  posiekany koperek. Odstawić do lodówki na około 2 godziny, aby smaki się połączyły.

Autor: Bożena Pieślak, http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com

Ocena
użytkowników
0 / 5