Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Soczysta pierś z kurczaka w sosie – słodko kwaśnym, to  doskonałe połączenie egzotycznych smaków. 

  • 60 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

Składniki: 

  • 250 g piersi kurczaka
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm.)
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek mąki
  • olej ryżowy Oleofarm do smażenia

Sos słodko-kwaśny:

  • 3 łyżki cukru
  • szklanka soku z ananasów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 szalotka
  • 4 plastry ananasa
  • pół czerwonej papryki
  • 1 średnia marchew
  • ½ szklanki pędów bambusa

Przygotowanie:

Przygotowanie kurczaka:

Oczyszczamy pierś kurczaka, kroimy kawałek imbiru, przygotowujemy czosnek, sos sojowy, mąkę i olej do smażenia. Przygotowujemy marynat z imbiru i drobno siekanego czosnku, całość łączymy z sosem sojowym. Kurczaka kroimy w paski i zalewamy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 15 minut (można zamarynować kurczaka dzień wcześniej).

Kawałki kurczaka odsączamy z marynaty i dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni mocno rozgrzewamy olej ryżowy. Smażymy kawałki kurczaka porcjami, do uzyskania złotego koloru. Usmażone kawałki kurczaka ostawiamy w ciepłe miejsce.

Przygotowanie sosu słodko-kwaśnego:

Przygotowujemy cukier, sok z ananasów, ocet ryżowy, przecier pomidorowy oraz rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier, nie mieszamy. Gdy cukier się skarmelizuje dolewamy sok z ananasów i mieszamy, żeby sos stał się jednorodny. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy całość. Dolewamy ocet ryżowy i zmniejszamy moc kuchenki pod sosem na minimalny poziom. Przygotowujemy plastry ananasa, paprykę, marchew, szalotkę oraz pędy bambusa. Plastry ananasa kroimy w niewielkie kawałki. Cebulkę i marchew obieramy. Paprykę oczyszczamy pozbawiając ją gniazd nasiennych. Szalotkę tniemy w drobną kostkę, natomiast marchew, paprykę i pędy bambusa w niewielkie słupki. Ponownie zwiększamy moc palnika pod sosem. Jeżeli sos ma rzadką konsystencję, dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie. Dodajemy paprykę, szalotkę oraz marchew. Dusimy całość 1-2 minuty. Dodajemy pokrojonego ananasa i pędy bambusa.

Dorzucamy do sosu usmażonego kurczaka. Sos z warzywami i mięsem podgrzewamy 2 minuty (do czasu osiągnięcia przez mięso odpowiedniej temperatury). Całość podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Autor: Delfina Stańczyk, http://www.deedeelicious.blog.pl

Ocena
użytkowników
0 / 5