Kuskus po królewsku

Bywa, że smak potraw przenosi nas w dowolny zakątek świata. Kuchnia marokańska to bogactwo przypraw i intrygujące połączenia smaków.  W daniach często króluje kuskus, ciecierzyca, i olej arganowy, który nadaje potrawom delikatnego, orzechowego aromatu. Zapraszamy w kulinarną podróż z Olejami Świata do Maroka.

 

 

  • 40 minut
  • Poziom średni

Czego potrzebujesz:

4 udka kurczaka

300 g kuskusu

1 pomidor

1 mała cukinia

ćwiartka kapusty

2 marchewki

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

3 cebule

1 łyżka masła

mała miseczka ciecierzycy z puszki

1/2 pęczka natki pietruszki

2 łyżki

50 g rodzynek

szczypta szafranu

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka zmielonego imbiru

1 łyżeczka pieprzu czarnego

1 łyżka miodu woda sól

1 cytryna (najlepiej kiszona, może być zwykła)

posiekane migdały (mogą być blanszowane), morele i kilka rodzynek

olej arganowy.

Przygotowanie:

Cebule pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju ryżowego lub z pestek winogron (do wyboru)  w dużym rondlu lub garnku. Następnie dolać kolejne 2 łyżki oleju i obsmażyć kurczaka doprawionego solą, pieprzem, cynamonem, imbirem  i wszystko razem podsmażamy na średnim/małym ogniu. 

W międzyczasie przygotować warzywa. Cukinie pokroić w kostkę, papryki oczyścić z gniazd nasiennych, marchewki obrać. Papryki i marchewki pokroić w słupki, pomidora przekroić na pół.

Gdy kurczak zacznie mięknąć, a cebula rozpadać – zalać mięso z cebulą – wodą (tak, aby przykryć całość wodą ponad 2-3 cm (dodatkowo przykrywamy garnek pokrywką)). Do garnka dodajemy szafran. Po 15 minutach od zagotowania dodajemy białą kapustę i marchew i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidora, paprykę, ciecierzycę i cukinię. Gotujemy ok. 5-8 minut.

Następnie przygotowujemy kuskus. Przekładamy go do miski, dodajemy rodzynki, morele i migdały, i zalewamy gorącym bulionem (odcedzonym z warzyw i mięsa). Gdy kuskus wchłonie część wody, dolewamy olej arganowy, przykrywamy folią aluminiową.

Kuskus wyjmujemy na tażin, spulchnimy widelcem i układamy na wierzchu kurczaka z warzywami.  Dekorujemy kawałkami cytryn i obsypujemy kolendrą lub natką (można dosypać kilka migdałów blanszowanych).

Autor: Beata Śniechowska dla Oleje Świata, http://www.beatasniechowska.pl/

Ocena
użytkowników
5 / 5