Masło orzechowe z olejem lnianym

Domowe masło bazujące na zdrowym oleju lniany, siemieniu oraz orzechach nerkowca.

  • 5 min
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • 300g orzeszków ziemnych solonych (mogą być niesolone jeśli wolicie)
  • 100g migdałów obranych lub w płatkach albo słupkach
  • 100g orzechów nerkowca
  • 10 łyżek oleju lnianego Oleofarm (może być także LenVitol)
  • 1 łyżka siemienia lnianego Oleofarm
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru brązowego Oleofarm 

Przygotowanie:

Orzechy zmielić na możliwie gładką masę (malakserem lub blenderem). Do masy dodać olej lniany i ponownie zblendować, dosłodzić do smaku, dodać siemię lniane oraz cynamon i króciutko zblendować (dosłownie kilka sekund). Podawać ze świeżym pieczywem albo  słodkim ciastem drożdżowym. Masło w lodówce może stać 2 tygodnie.

Autor: Agata Kuliś, http://www.kuchniabezkitu.blogspot.com

Ocena
użytkowników
0 / 5