Nadziewane pulpety

Danie w szybki sposób zaspokoi niejeden głód. To syty obiad do przygotowania, w sam raz w środku tygodnia. 

  • 40 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 30 dag żółtego sera
  • 30 dag pieczarek
  • bułka tarta ze złocistym lnem mielonym Oleofarm
  • jajko
  • przecier pomidorowy
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • czosnek
  • olej ryżowy Oleofarm
  • sól
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • zioła dalmatyńskie 

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy mięso, jajko, czosnek, przyprawę do mięsa mielonego i bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym. Całość mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Z mięsa formujemy niewielkiej wielkości kulki, do których przed uformowaniem wkładamy troszeczkę żółtego sera. Pieczarki szatkujemy i podsmażany na niewielkiej ilości oleju z odrobiną soli i pieprzu. Na patelnie wlewamy nie wielką ilość oleju ryżowego. Podsmażamy pulpety z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Do średniego garnka wrzucamy podsmażone pulpety, pieczarki i zalewamy wodą. Do wody wrzucamy kostkę rosołową, zioła dalmatyńskie, słodką i ostra paprykę. Czekamy aż wszystko się zagotuje. Do wrzącego bulionu dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego. Zagęszczamy wodą z mąką.  

Autor: Martyna Brożek, http://www.rajskakuchnia.blogspot.com

Ocena
użytkowników
0 / 5