Orientalny kurczak

Krótkie smażenie na dużym ogniu, zachowuje w warzywach wiele cennych witamin.     

  • 45 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka posiekanej białej młodej kapusty
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • kilka suszonych grzybów Mun
  • 1 mały por
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 papryczka chilli bez pestek
  • kilka łyżek oleju ryżowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ugotowany ryż w ilości upodobań zjadających
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plasterki imbiru
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w zapałkę, aby miały podobną grubość i długość. Kapustę skrapiamy octem ryżowym, dzięki czemu będzie chrupka po smażeniu. Filety z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w paski. Następnie obsypujemy je przyprawą 5 smaków oraz mąką ziemniaczaną i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie czosnek, papryczkę chilli bez pestek oraz imbir drobno siekamy. Cebulkę kroimy  w kostkę, a szczypior w paski. Grzyby zalewamy wrzątkiem i czekamy aż się rozwiną, następnie odcedzamy i kroimy w paski. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju ryżowego, na który wrzucamy czosnek, imbir, dymkę, papryczkę chilli oraz kurczaka. Całość smażymy na rumiano, a następnie zdejmujemy z patelni. Na rozgrzaną patelnię z olejem dodajemy  grzyby, kapustę, por, paprykę czerwoną. Kiedy warzywa będą chrupiące, dodajemy na patelnię mięso i chwile razem podsmażamy. Na koniec polewamy sosem rybnym. Podajemy z ugotowanym ryżem, a który nakładamy kurczaka z warzywami.

Autor: Dorota Owczarek, http://doowa.blogspot.com

Ocena
użytkowników
0 / 5