Ostra zielona wegańska pasta fasolowo-chrzanowa

Świetnie propozycja, uzupełniająca dietę wegańską w białko. Idealnie nadaje się kanapek na śniadanie lub kolację. 

  • 20 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • 0,5 szklanki suchych nasion białej fasoli
  • łyżka oleju z pestek dyni Oleofarm
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • łyżka zmielonego sezamu
  • łyżka wody (u mnie woda z ogórków kiszonych)
  • łyżeczka chrzanu
  • ząbek czosnku
  • posiekana zielona cebulka
  • szczypta natki pietruszki i koperku

Przygotowanie:

Fasolę ugotować do miękkości,  a gdy przestygnie zmiksować ją lub zblendować na gładką masę. Dodać olej z pestek dyni, zmielone siemię i sezam oraz wodę z ogórków i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, zieloną cebulkę oraz natkę i koperek i jeszcze raz przemieszać.  

Autor: Agata Nastulak, http://dreamytaste.blogspot.com/

Ocena
użytkowników
0 / 5