Rolada Żyrafa z masą jogurtową i wiśniami

Smaczne i efektowane ciasto dla całej rodziny.

  • 1h 30 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

I etap: 

  • 3-5 żółtek
  • 4 łyżeczki cukru
  • 100 g mąki
  • 80 ml wody
  • 45 ml oleju z pestek winogron Oleofarm
  • 1  łyżeczka cukru waniliowego

 

II etap: 

  • 3-4 łyżki kakao
  • 4 białka
  • 4 łyżeczki cukru

 

Ciasto na wzór: 

  • 1 białko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki ciasta (I etap)
  • 1 łyżka mąki

 

Masa jogurtowa: 

  • 250 ml śmietany min 30% 
  • 350 g jogurtu greckiego 
  • 4 łyżeczki cukru pudru 
  • 1 śmietan-fix
  • ok. 5 g żelatyny

 

Dodatkowo:

  • ok. 200 g wiśni
  • papier do pieczenia ze wzorem
  • wilgotna ściereczka
  • blacha z wyposażenia piekarnika 

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto czekoladowe (I etap). Żółtka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, wodę, olej oraz łyżeczkę cukru waniliowego. Możemy też dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.

Ciasto na wzór: Białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia drobinek.

Dodajemy 2 łyżki ciasta, które przygotowaliśmy chwilę wcześniej. Mieszamy łyżką. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wyciskamy rękawem cukierniczym kontury (ja nakładałam łyżką) na wysmarowany tłuszczem papier do pieczenia. Wkładamy na 2-3 minuty do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

Ciasto czekoladowe (II etap): Do przygotowanego wcześniej ciasta z I etapu, dodajemy kakao i miksujemy. W innym garnku ubijamy na sztywno 4 białka, następnie dodajemy cukier. Ubitą na sztywno pianę, dodajemy małymi ilościami do ciasta, mieszając dokładnie gumową łopatką.

Ostatni etap to wylanie ciasta czekoladowego na blachę z przygotowanymi wcześniej konturami.

Delikatnie rozprowadzamy ciasto, aby nie zepsuć przygotowanego wcześniej wzoru z białek.
Pieczemy w 190 stopniach przez ok 15 minut. Ciasto może być gotowe wcześniej, więc musimy sprawdzać w czasie pieczenia. Od ciasta odrywamy papier do pieczenia, przykrywamy wilgotną ściereczką i zawijamy na wałek. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Masa jogurtowa: Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, a do ubitej na sztywno śmietany wlewamy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki i mieszamy gumową łopatką.

Roladę smarujemy masą jogurtową, pozostawiając wolne miejsce przy brzegach. Układamy wiśnie i zawijamy, starając się zrobić to dość ciasno, uważając, aby masa nie wyleciała. Wkładamy na 1-2 godziny do lodówki lub pozostawiamy w chłodnym pomieszczeniu.

 

Autor: Joanna Nowak, , http://www.bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com

Ocena
użytkowników
0 / 5