Sałatka z krewetkami i serowym sosem

Owoce morza są doskonałym dodatkiem do sałatek i dań. Nadają potrawom wyśmienitego smaku.  

  • 30 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • mix sałat: klasyczny i slim shape oraz rukola
  • 200 g surowych krewetek mrożonych
  • 70 g szynki parmeńskiej
  • 50 g orzechów nerkowca i pistacji
  • 100 g sera gorgonzola
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • cytryna, świeża bazylia, sól, pieprz
  • paluszki grissini do podania

Przygotowanie:

Krewetki rozmrażamy. Owijamy w plastry szynki, podsmażamy na dużym ogniu. Dodajemy do wymieszanych sałat. Pistacje obieramy, siekamy wraz z orzechami nerkowca, dodajemy do sałatki. Olej mieszamy z posiekaną bazylią, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z sałatką. Całość polewamy roztopionym serem. Podajemy z paluszkami grissini.

Autor: Marta Pękalska, http://www.marta-gotuje.pl

Ocena
użytkowników
0 / 5