Sernik z biszkoptem i olejem z pestek winogron

Sernik sernikowy nierówny, dlatego warto wypróbować kolejny nowy przepis – może być naprawdę smacznie.

  • 2h 30 minut
  • Poziom średni

Czego potrzebujesz:

  • Tortownica 30 cm
  • Spód (ciasto babkowe):

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 łyżka octu
  • 5 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ser:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szkl cukru
  • 2 szkl mleka
  • 1/2 szkl oleju z pestek winogron Oleofarm
  • 4 żółtka 
  • 2 całe jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rosa

  • 6 białek
  • 1 szkl cukru

Przygotowanie:

Do wysokiej miski wbijamy białka i ubijamy mikserem bądź trzepaczką na sztywną pianę (powinna być tak sztywna, żeby po odwróceniu miski do góry dnem nie wypadła). Następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy kilka minut.. Kolejne czynności obowiązkowo wykonujemy drewnianą łyżką. Dodajemy żółtka może być kolejno po jednym. Bardzo delikatnie mieszamy białka z żółtkami zagarniając masę od dołu ku górze, aż powstanie jednolita, masa. Następnie dodajemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym (tutaj z kolei, nie można dodać jej wszystkiej naraz, bo ciasto opadnie!) Bardzo delikatnie w podobny sposób jak żółtka mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do standardowej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 40 min w temp. 180 stopni C. Wystudzony kroimy na kilkanaście 2cm pasków. Układamy je na cieście z okruszków w odstępach 1 cm.

Autor: Jolanta Augustyn, http://www.abcmojejkuchni.blogspot.com

Ocena
użytkowników
0 / 5