Sezamowe kotlety z soczewicy i fasoli adzuki

Kotlety powstały w ramach eksperymentu. Są bardzo sycące. Za sprawą fasoli i soczewicy wychodzą trochę suche, dlatego polecam je podawać z sosem lub sałatką. Kotlety są dobrym źródłem białka roślinnego. 

  • 1h 10 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • 150g (1 szkl.) ugotowanej zielonej soczewicy(przed gotowaniem ok. 75 g)
  • 150g (1 szkl.) ugotowanej fasoli adzuki (przed gotowaniem ok. 60 g)
  • 3 łyżki sezamu
  • 4 łyżki zmiksowanych płatków owsianych 
  • 1 mała drobno posiekana cebula 
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżeczki oleju sezamowego Oleofarm
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki wody
  • sól, pieprz, papryka słodka (i inne przyprawy wg uznania)
  • olej do smażenia (u mnie z pestek winogron Oleofarm)
  • sezam do obtoczenia 

Przygotowanie:

Fasolę i soczewicę namoczyć przez noc. Przepłukać i ugotować razem do miękkości (ok. 45 min). Odcedzić i ostudzić, a następnie dodać wszystkie składniki (z wyjątkiem cebuli) i zmiksować w robocie kuchennym. Dodać posiekaną cebulę, wymieszać i spróbować jak smakuje (masa musi być mocno przyprawiona – po usmażeniu trochę złagodnieje). Formować kotlety i obtaczać w sezamie. Smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem skropić olejem sezamowym. Podawać na ciepło z sosem, np. pieczarkowym lub sałatką.

Autor: Agnieszka Duszyńska, http://www.nietracczasunagotowanie.blogspot.com

Ocena
użytkowników
4 / 5 (6)