Śledzie na słodko

Była już kaczka w pomarańczach – teraz czas na śledzie. Śledzie na słodko, to propozycja nie tylko dla wytrawnych koneserów tego przysmaku. To ciekawa wariacja na temat tradycyjnych smaków. Spróbujcie koniecznie! 

  • 45 min.
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 3 cebule
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 30 rodzynek
  • 10 suszonych śliwek
  • 15 g miodu
  • 40 g oleju ryżowego Oleofarm
  • 40 g oleju krokoszowego Oleofarm
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • plasterki pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:

Filety śledziowe wymoczyć w wodzie ok. 4-5 godzin i osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym pokroić w szerokie paski. Pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na oleju ryżowym, dodać wodę, miód, suszone śliwki i rodzynki, a następnie sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszać wszystko i chwilę poddusić.

Po przestudzeniu dodać olej krokoszowy i jeszcze raz wymieszać. Śledzie układać warstwami w słoiku, naprzemiennie z cebulą z dodatkami. Odstawić przynajmniej  na jeden dzień do lodówki.

Autor: Oleje Świata,

Ocena
użytkowników
5 / 5