Surówka z kapusty pekińskiej i orzechów włoskich

Zdrowa i smaczna surówka z dodatkiem orzechów włoskich. Idealnie pasuje do domowego obiadu.

  • 20 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  •  1 nieduża główka kapusty pekińskiej
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 zielony ogórek
  • 1/3 szklanki kiełków rzeżuchy + do dekoracji
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 1/2 szklanki orzechów + dekoracji
  • 1 mały jogurt naturalny (200 g)
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • do smaku: sól i pieprz

Przygotowanie:

Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Dodać do dużej salaterki. Ogórka umyć i pokroić w półplasterki, jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę i szczypiorek drobno pokroić, orzechy poszatkować, kiełki rzeżuchy przekroić na pół. Dodać wszystkie składniki do kapusty. W osobnym naczyniu wymieszać olej z sokiem z cytryny, przyprawami i musztardą, jogurtem, wymieszać i polać zawartość w salaterce. Wymieszać. Surówkę przed konsumpcję polecam, aby postała ok 20 minut, aby smaki się przegryzły. Udekorować kiełkami rzeżuchy i orzechami włoskimi.

 

Autor: Sara Mazurkiewicz, http://www.pieczarkamysia.blox.pl

Ocena
użytkowników
0 / 5