Tuńczyk do kanapek i sałatek

Pasta z tuńczyka i oleju z orzechów włoskich, jest doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Całość może być znakomitym dodatkiem do kolacji.

  • 15 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • 180 g tuńczyka z puszki (w kawałkach, w sosie własnym)
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich Oleofarm + odrobina do polania sałatki
  • świeżo zmielony pieprz

 

na kanapkę:

  • ulubiona bułka
  • odrobina majonezu
  • sałata (np. lodowa)
  • mały pomidor
  • kukurydza z puszki
  • szczypiorek
  • drobno siekana cebula czerwona

 

na sałatkę:

  • dowolne sałaty
  • ogórek gruntowy (lub wężowy pokrojony, bez skórki i pestek)
  • jajko na twardo
  • kukurydza
  • cebula czerwona piórka
  • szczypior
  • czerwona papryka
  • szczypta soli
  • cytryna (sok do wyciśnięcia)

Przygotowanie:

Zalewę z tuńczyka odlać, mięso umieścić w misce, dodać olej, dwie szczypty pieprzu i wymieszać, rozgniatając przy użyciu widelca. Można lekko zmiksować, jeśli chcemy uzyskać konsystencję pasty.

Autor: Katarzyna Radomska, http://www.paletasmaku.blogspot.com

Ocena
użytkowników
0 / 5