Wieprzowina orientalna z warzywami

Smaczne danie, idealnie nadające się na obiad. Olej ryżowy charakteryzuje się bardzo wysoką temperaturą wrzenia i do woka nadaje się znakomicie.

  • 45 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • 20 g suszonych grzybów Mun
  • 1 szklanka posiekanej w słupki kapusty czerwonej
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 10 cm białej części pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 1 średnia marchewka
  • 100 g makaronu ryżowego nitki
  • kilka łyżek oleju ryżowego Oleofarm
  • 360 g kotletów schabowych bez kości
  • 2 łyżeczki przyprawy do chińszczyzny
  • 3 plasterki korzenia imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • Sól i pieprz 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy na zapałkę – najlepiej jednakowej wielkości, bo wtedy będą się równo smażyć. Czosnek drobno siekamy. Kapustę czerwoną po posiekaniu skropamy octem ryżowym, aby miała piękny fioletowy kolor.

Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż się rozwiną, wówczas kroimy je w paski.
Imbir drobno siekamy. Papryczkę chilli drobno kroimy (w ilości odpowiadającej naszym gustom smakowym).

Kotlety kroimy w takie same paski jak warzywa  i posypujemy je przyprawą do chińszczyzny. Odstawiamy na 15 minut.

Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 5-10 minut, a następnie odcedzamy.

 W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej ryżowy ( 2-3 łyżki). Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i imbir oraz papryczki. Chwilę smażymy, a następnie wkładamy na patelnię mięso i podsmażamy je na złoty kolor. Zdejmujemy mięso z patelni na talerz. W woku ponownie rozgrzewamy olej ryżowy i wrzucamy grzyby, potem marchew, pora i kapustę czerwoną. Warzywa dorzucamy po kolei, gdy pierwsze się usmaży wkładamy następne, nie zdejmując poprzedniego  z patelni tylko rozgarniając je na boki. Ciągle mieszamy. 

Gdy warzywa uzyskają odpowiednią chrupkość, wkładamy na patelnię mięso z przyprawami oraz makaron i wszystko razem podgrzewamy i mieszamy. Dodajemy sos sojowy i jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Autor: Dorota Owczarek, http://doowa.blogspot.com

Ocena
użytkowników
0 / 5