Zielone ciasto bananowe

Niepowtarzalny wygląd i znakomity smak, doskonale nadaje się na domowe przyjęcie.

 

  • 70 minut
  • Poziom łatwy

Czego potrzebujesz:

  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 3 zmiksowane banany (najlepiej za pomocą blendera; banany powinny być bardzo dojrzałe),
  • 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron Oleofarm.

Przygotowanie:

W misie miksera umieszczamy jajko, sól i cukier. Miksujemy na gładką masę. Po chwili dodajemy zmiksowane banany, olej, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko miksujemy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut. Studzimy na kratce. 

Autor: Marika Wojciechowska, http://www.dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com

Ocena
użytkowników
4 / 5 (3)