Dietetyczne Rewolucje w Gdańsku

Za oczyszczanie organizmu zwykle bierzemy się na wiosnę. To świetny sposób na dostarczenie organizmowi energii oraz pozbycie się dodatkowych kilogramów, które często pojawiają się po zimie. Dlatego to właśnie pod hasłem „Czas na detoks”, spotkaliśmy się w sobotę w Gdańsku.

 24 maja, do restauracji Winestone w hotelu Mercure, zawitały blogerki z Trójmiasta, które miały okazję pogłębić swoją wiedzę kulinarną  podczas warsztatów, zorganizowanych przez firmę Oleofarm.

Spotkanie rozpoczęło się od wykładu dietetyczki z firmy Oleofarm – Anny Dutkowskiej, która opowiedziała dlaczego warto wprowadzić do diety kwasy omega 3-6-9, np. pod postacią olejów zimnotłoczonych. Z kolei szef kuchni hotelu Mercure – Marcin Sarnowski, zainspirował uczestniczki przyrządzając własną sałatkę, na bazie różnego rodzaju sałata oraz warzyw, szczególnie pomocnych przy oczyszczaniu organizmu.

Po pokazie kulinarnych Szefa, uczestniczki przystąpiły do komponowania własnych sałatek. Podczas tworzenia kulinarnych specjałów, blogerki chętnie wymieniały się opiniami i pomysłami . Ze wszystkich przygotowanych potraw jury wyłoniło 3 najładniej podane i skomponowane, a ich autorki otrzymali nagrody. Na koniec wszyscy zasiedli do wspólnego biesiadowania.  

„Dietetyczne Rewolucje” to doskonała okazja do uzupełnienia wiedzy na temat zdrowego odżywiania oraz zwrócenia uwagi na dietę bogatą w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Organizacja spotkań ma na celu zachęcić do spożywania zdrowych zimnotłoczonych olejów roślinnych oraz wymiany cennych doświadczeń kulinarnych.