Dietetyczne Rewolucje w Szczecinie

11 października spotkaliśmy się w Hotelu Novotel Szczecin Centrum, gdzie pod okiem dietetyczki Oleofarm Hanny Głowackiej oraz szefa kuchni Piotra Sierocińskiego, powstały pyszne i zdrowe sałatki.

Spotkanie rozpoczął wykład, podczas którego blogerki m.in. poznały różnice pomiędzy olejem rafinowanym a tłoczonym na zimno, dowiedziały się jakiego rodzaju tłuszcze warto włączyć do diety oraz jakie korzyści dla zdrowia wiążą się ze spożywania kwasów omega3-6-9. Uczestniczki poznały także właściwości oraz smak naturalnych soków z oferty Oleofarm.

Po części teoretycznej przyszedł czas na praktykę. Tutaj pałeczkę przejął Piotr Sierociński, który stworzył swoją kompozycję – prostą i smaczną sałatkę, bazującą na różnych rodzajach sałat, suszonych pomidorach i mozzarelli, z dressingiem na bazie oleju z pestek dyni. Szef kuchni chciał w ten sposób przekonać blogerki, że za pomocą kilku prostych składników, bez zbędnego kombinowania czy udziwniania, można wyczarować wyjątkowy smak potrawy.

Zainspirowane pokazem uczestniczki, przystąpiły do tworzenia własnych sałatek. Każda blogerka miała przygotowane stanowisko oraz pełen stół pysznych i zdrowych składników, z których bardzo szybko powstały apetyczne kompozycje. Szef kuchni wraz z dietetyczka nagrodzili 3 uczestniczki, które zrobiły najładniej podaną, najciekawiej skomponowaną i najzdrowszą sałatkę. Na koniec wszyscy, przy wspólnym stole, skosztowali przygotowanych specjałów.

Szczecińskie Dietetyczne Rewolucje to kolejne spotkanie w ramach programu Fabryka Zdrowia. Jego celem jest propagowanie prawidłowego sposobu odżywiania oraz wprowadzenia do diety zdrowych tłuszczów, będących źródłem kwasów omega 3-6-9.